Με το σύνθημα “Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο“, ο ΟΗΕ το 1992 καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλάκαι ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.
Συχνά για το νερό χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «λευκός χρυσός» χάρις στη ζωτική του σημασία στην υγεία και στο περιβάλλον. Αν και για τις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται αυτονόητη η πρόσβαση σε καθαρό νερό και μπορεί να υπάρχειη αίσθηση της αφθονίας του, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τείνει να μετατραπεί σε αγαθό σε ανεπάρκεια.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο στην ουσία, όπως από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει, μπαίνουν τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και παρά τις δημόσιες αντιρρήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταργεί το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και συνενώσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Απαίτηση του Εργατικού Κέντρου Χίου, του Σωματείου Υπαλλήλων & Εργατών επί σχέση Ιδ. Δικαίου Δήμων Κοινοτήτων και ΔΕΑΥ Χίου, όλων των εργαζομένων αλλά γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.